Contoh Lemak Tepu at Info Terkini

Info Terkini sebagai References website.

Contoh Lemak Tepu. Komponen asas ialah gliserol dan asid lemak. Dibentuk melalui kondensasi antara satu molekul gliserol. Lemak tak tepu boleh ditukar kepada lemak tepu apabila bertindak balas dengan gas hidrogen pada suhu 180° dengan kehadiran nikel sebagai pemangkin. Lemak tidak tepu lembut walaupun disimpan. Lemak tepu menurunkan tahap kolestrol dalam darah atom karbon dalam rantai hidrokarbon tidak terikat kepada jumlah atom hidrogen yang maksimum pepejal pada. Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan meningkatkan tahap kolestrol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Asid Lemak Tidak Tepu
Asid Lemak Tidak Tepu from skiloik.blogspot.com

Komponen asas ialah gliserol dan asid lemak. Dibentuk melalui kondensasi antara satu molekul gliserol. Lemak tidak tepu lembut walaupun disimpan.

Asid Lemak Tidak Tepu

Lemak tak tepu boleh ditukar kepada lemak tepu apabila bertindak balas dengan gas hidrogen pada suhu 180° dengan kehadiran nikel sebagai pemangkin. Lemak tak tepu boleh ditukar kepada lemak tepu apabila bertindak balas dengan gas hidrogen pada suhu 180° dengan kehadiran nikel sebagai pemangkin. Lemak tepu menurunkan tahap kolestrol dalam darah atom karbon dalam rantai hidrokarbon tidak terikat kepada jumlah atom hidrogen yang maksimum pepejal pada. Dibentuk melalui kondensasi antara satu molekul gliserol.