Halia Bara Khasiat at Info Terkini

Info Terkini sebagai References website.

Halia Bara Khasiat. Khasiat halia bara adalah seperti berikut: Saiz daun lebih kecil dengan bahagian hujung yang meruncing. Halia bara mempunyai saiz umbisi lebih kecil, berwarna kemerahan (merah tua) dan bau yang lebih kuat. Contohnya, halia kuning (halia biasa), halia putih dan halia bara. Satu sudu kecil halia segar mengandungi 4.8 kalori, 1.07 gram karbohidrat, 0.12 gram serat diet, 0.11gram protein, 0.05 gram lemak dan 0.1 gram gula. Di malaysia, terdapat pelbagai jenis halia. Secara saintifiknya, dikenali sebagai alpinia purpurata. Antara bahan bioaktif yang terdapat dalam halia ialah amadaldehyde,. Karbohidrat (70%) lemak (8%) minyak mudah meruap (3%) campuran komponen seperti serat, vitamin dan mineral.

HALIA BARA
HALIA BARA from myagri.com.my

Saiz daun lebih kecil dengan bahagian hujung yang meruncing. Secara saintifiknya, dikenali sebagai alpinia purpurata. Halia bara mempunyai saiz umbisi lebih kecil, berwarna kemerahan (merah tua) dan bau yang lebih kuat.

HALIA BARA

Contohnya, halia kuning (halia biasa), halia putih dan halia bara. Antara bahan bioaktif yang terdapat dalam halia ialah amadaldehyde,. Di malaysia, terdapat pelbagai jenis halia. Karbohidrat (70%) lemak (8%) minyak mudah meruap (3%) campuran komponen seperti serat, vitamin dan mineral.